Η κυβέρνηση, με μια σειρά ενεργειών δείχνει αποφασισμένη να προβεί στην αναθεώρηση του άρθρου 16 με έναν τρόπο που ενισχύει, πριν καν τη δημιουργία τους, τα «μη κρατικά- μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ» και ταυτόχρονα απαξιώνει με τις πρακτικές της τα δημόσια.
Τα αποτελέσματα όμως μιας ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης γίνονται ορατά όταν αυτή ξεκινάει από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης και καταλήγει στις ανώτερες.
Δεν πρέπει και δεν αποτελούν προτεραιότητα τα μη κρατικά ΑΕΙ. Τη στιγμή μάλιστα που τα δημόσια χωλαίνουν. Πρωταρχικό μέλημα είναι η εξυγίανση των δημοσίων Πανεπιστημίων, από τους Πρυτάνεις και τα συγγράμματα μέχρι την αξιολόγηση και τις βιβλιοθήκες. Επιβάλλεται ουσιαστική, εκ βάθρων αναδιάρθρωση. Η κυβέρνηση, προφανώς ή δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ η βελτίωση των δημόσιων πανεπιστημίων ή το γνωρίζει πολύ καλά και κατευθύνεται στην οριστική διάλυσή τους. Αυτό πρόκειται να επιτύχει με τη δημιουργία νέων ιδρυμάτων. Τα κρατικά ΑΕΙ δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό και ας διατείνονται πολλοί ότι θα ανέλθουν. Μα, μπορεί να αποτελεί επιχείρημα ουσιαστικό και σοβαρό ότι δημιουργούνται μη δημόσια ιδρύματα για να βελτιωθούν τα κρατικά;
Η δημιουργία μη κρατικών ΑΕΙ δεν συνιστά σε καμία περίπτωση εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο σημείο που βρισκόμαστε σημαίνει αναδιαρθρώσεις από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο και η επίτευξή της αξιολογείται εκ του αποτελέσματος: Να βγαίνουν από το σχολείο ήδη σκεπτόμενοι πολίτες, πολιτικοποιημένα όντα, ολοκληρωμένες προσωπικότητες και όχι καλοδιαβασμένοι ψιττακοί όπως μέχρι σήμερα.
Αυτής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης τα αποτελέσματα περιμένουμε να δούμε και όχι να αναλωνόμαστε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 τη στιγμή μάλιστα που η ΣΤ΄ δημοτικού μαθαίνει για το στριμωξίδι στην προβλήτα της Σμύρνης, το βιβλίο μαθηματικών της Β δημοτικού έχει περιέλθει σε αχρηστία καθώς οι μισές ασκήσεις απευθύνονται σε εξωγήινους και οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων μάλλον αναζητούν ακόμη το «ψεγάδι» στα «παρωχημένα» «ανθρωποειδή»….